Press "Enter" to skip to content

De Rwanda Lunar reeks gaat verder met het ‘Year of the Pig’

Verschillende munthuizen ter wereld kiezen er inmiddels voor om jaarlijks uit te pakken met een nieuwe ‘Lunar’ munt. Bekende voorbeelden zijn uiteraard de reeksen van de Engelse Royal Mint en de Australische Perth Mint. Voor het derde jaar op rij is het nu echter eveneens mogelijk om een bijzondere Rwanda Lunar munt aan te kopen. Deze reeks weet zich te onderscheiden ten opzichte van de andere Lunar series omdat ze heeft gekozen voor een speciaal mozaiek design. Twee jaar geleden verscheen met de ‘Rwanda Lunar Year of the Rooster’ de eerste versie in de reeks. Vorig jaar volgde het ‘Year of the Dog’ design en dit jaar is het de beurt aan het varkentje. Nog meer dan de voorbije jaren blinkt het design van deze munt uit in haar eigenwijze karakter.

In eerste instantie is er de zilveren proof versie van deze munt. De oplage voor deze munt blijft ongewijzigd en bedraagt dus nog steeds 1.000 exemplaren. Buiten de proof versie is er ook terug een BU-exemplaar aan te kopen die over een onbeperkte oplage beschikt. Ondanks het feit dat deze BU-munten door de jaren heen vrij populair zijn gebleken moet het gezegd dat ze eigenlijk allemaal nog steeds vrij vlot verkrijgbaar zijn. Wie op vandaag nog wil starten met het volgen van de Rwanda Lunar BU-reeks kan dit dan ook zonder al teveel problemen en te hoge premiums doen. Voor de proof versies zijn uiteraard hogere premiums van toepassing, maar ook deze worden nog vrij frequent aangeboden.

Buiten de zilveren versies van de ‘Rwanda Lunar Year of the Pig 2019’ is er uiteraard ook weer een gouden exemplaar verkrijgbaar. De gouden BU versie heeft een sterk gelimiteerde oplage van slechts 188 exemplaren en gaat over de toonbanken tegen een vrij heftige premium. Gemiddeld kan je er dan ook rekening mee houden dat je voor het 1 OZ gouden exemplaar op moment van schrijven een kostprijs dient te betalen welke rond de 1.700 euro is gelegen. Bovendien is het nog maar de vraag hoe populair het ‘Year of the Pig’ design uiteindelijk zal worden. Toch, voor verzamelaars die de reeks zijn beginnen volgen is dit uiteraard een must om in huis te halen. Wees er echter snel bij, want de beschikbaarheid bij de meeste dealers is omwille van de kleine oplage zeer beperkt te noemen.