Press "Enter" to skip to content

Britannia 2017 collectie voorgesteld

                    

Enkele dagen geleden was het eindelijk zo ver. Het moment waar heel wat verzamelaars naar hebben uitgekeken, namelijk de lancering van de Britannia 2017 collectie van de Royal Mint. Echter bleek het deze keer niet meteen een schot in de roos te zijn. Er zijn waarschijnlijk de voorbije jaren nog maar weinig munten gelanceerd waar op zo’n korte tijd zoveel om te doen is geweest  als om deze Britannia 2017. Hoe dat komt? Omdat het abstracte en nogal eigenwijze design blijkbaar heel wat verzamelaars tegen de borst stoot. Toegegeven, je moet er aan wennen en ze heeft enkele opvallende kenmerken, maar bij ondergetekende is het design de voorbije dagen in die mate gegroeid tot ik toch de quarter OZ gold proof heb besteld.

Een bijzonder jaar voor de Britannia

Nochtans waren alle elementen aanwezig om een bijzonder geslaagd jaar te worden voor de Britannia. Daar waar de eerste gouden Britannia bullion munt op de markt is gebracht in het jaar 1987 verscheen in 1997 ook de eerste zilveren versie. Dit betekent dat 2017 het jaar vormt waarin er voor Britannia een dubbele verjaardag op het programma staat. Om deze verjaardag te vieren wordt er een mintmark op de munten aangebracht onder de vorm van een drietand. Er werd dus gekozen voor een symbool dat perfect past bij het karakter en de uitstraling van Britannia.

De Britannia 2017 collectie

De Britannia 2017 collectie van de Royal Mint bestaat uit zomaar even zeventien verschillende varianten. Het gaat hierbij om 8 zilveren, 8 gouden en zelfs 1 platinum uitvoering. De omvang van de munten varieert van 1/40 OZ tot een slordige 30 OZ. De Britannia verzamelaars zal het meteen opvallen dat er enkele ongewone afmetingen in de collectie van 2017 zijn terug te vinden. Eén van de meest opvallende vaststellingen die we moeten doen is dat er geen sprake is van een zilveren munt met het gewicht van een kilo. In plaats daarvan is er (vreemd genoeg) gekozen voor een 20 OZ design. In vergelijking met de normale kostprijs van een kilo munt (ongeveer £2050) is de 20 OZ munt met een kostprijs van £1.650 behoorlijk duur te noemen. Ook is er geen sprake van een 1 kilo gouden munt. Deze is vervangen door een 30 OZ alternatief.

Introductie van eerste 1/4 OZ platinum munt

Ook nieuw dit jaar is het feit dat er een 1/4 OZ platinum munt aan de collectie is toegevoegd. Ondanks het feit dat dit bij veel verzamelaars ongetwijfeld als muziek in de oren zal klinken moet het gezegd dat de prijs voor deze munt toch echt aan de hoge kant is. Wil je deze munt in je verzameling opnemen? Dan moet je er zomaar even £495 voor neertellen! In vergelijking met de gouden 1/4 OZ variant is dat £50 duurder. Dit is vreemd, want de huidige prijs van één OZ platinum is slechts £710 in vergelijking met £960 voor 1 OZ goud.

Britannia 2017 design

Het design van de Britannia 2017 collectie komt van de hand van Louis Tamlyn. Hier is de voorbije jaren reeds bijzonder veel om te doen geweest en niet alleen op gespecialiseerde fora, maar ook op Youtube regent het verwijten aan het adres van de designer. Persoonlijk vinden we het design echter best iets hebben. De artistieke stijl is nieuw en alles behalve verwacht waardoor veel mensen er misschien een beetje door zijn afgeschrikt. Verschillende verzamelaars hebben ondertussen wel reeds laat weten dat het design bij hen groeit, dus die weet worden heel wat meningen in de komende tijd nog veranderd.

Britannia 2017 collectie kopen

Zoals reeds eerder aangegeven in dit artikel zijn er heel wat verschillende versies van de Britannia 2017 collectie te koop. Zo kan je kiezen voor de 1 OZ Britannia 2017 proof voor een prijs van £85, maar behoort ook een 5 OZ munt voor een prijs van £415 tot de mogelijkheden. Heb je het eerder begrepen op een gouden proof Britannia 2017? Dan heb je onder meer de mogelijkheid om te kiezen voor de quarter OZ versie voor £445 of je opteert voor een 3- of 6-delige set voor respectievelijk £1.425 of £3.295. Ben je eerder een fan van de gloednieuwe platinum Britannia? Voor deze quarter ounce betaal je een prijs van £495. Op vlak van mintage (850 exemplaren) lijkt deze wellicht het interessantst, maar toch wel zeer hoge kostprijs zal voor veel verzamelaars jammer genoeg roet in het eten gooien. Wil je een overzicht hebben van de volledige Britannia 2017 collectie en / of wil je graag één of meerdere exemplaren aankopen? Breng dan nu een bezoekje aan de website van de Royal Mint!