Press "Enter" to skip to content

Munthuizen

  • China Mint (China)
  • Koninklijke Nederlandse Munt (Nederland)
  • Royal Canadian Mint (Canada)
  • Perth Mint (Australië)
  • Pobjoy Mint (Verenigd Koninkrijk)
  • The Royal Mint (Verenigd Koninkrijk)
  • Scottsdale Mint (Verenigde Staten)
  • United States Mint (Verenigde Staten)

Munten worden gemaakt door zogenaamde munthuizen. Afgekort wordt er ook wel eens gesproken van de ‘munt’. Hierbij wordt dan niet verwezen naar de fysieke munt, maar wel naar de instantie die ze maakt. Verspreid over de wereld zijn er heel wat verschillende munthuizen terug te vinden. De bekendste, zeker voor mensen die willen investeren in bullion zijn de Australische Perth Mint, de Engelse Royal Mint, de Canadese Royal Canadian Mint en de United States Mint.

Verschil in kwaliteit tussen munthuizen

Ondanks het feit dat elk munthuis eigenlijk hetzelfde doet moet het gezegd dat er vaak in kwaliteit aanzienlijke verschillen bestaan. De ene mint zoals met name de Perth Mint staat er om bekend een zeer degelijke kwaliteit af te leveren waarbij het optreden van zogenaamde ‘melkvlekken’ op hun zilveren munten niet zo vaak een probleem vormt. Dat is anders bij bijvoorbeeld de Royal Canadian Mint. In het bijzonder de bekende Maple Leafs staan er om bekend na verloop van tijd een groot risico te vormen op melkvlekken. Omdat het hierbij vooral gaat om gewone bullion en niet zozeer om munten met verzamelwaarde wordt hier echt niet zoveel aandacht aan besteed.

Bijzondere, gelimiteerde edities

Munthuizen blijven commerciële instellingen. Dit zorgt er voor dat ze een bepaalde winst moeten zien te realiseren. Om dit mogelijk te maken kiest men er voor om niet uitsluitend de gewone BU munten uit te brengen, maar wordt er ook vaak uitgepakt met speciale, gelimiteerde uitvoeringen. De zogenaamde ‘proof munten’ worden dan ook niet zozeer gekocht door de gewone silver stackers, maar wel door verzamelaars. Deze munten staan er om bekend veelal reeds binnen een opvallend korte termijn een mooie (extra) premium op te brengen. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor munten zijn uitgebracht ter ere van een speciale gebeurtenis of bij het bereiken van een bijzondere mijlpaal.

Meer dan één munthuis per land

Veel mensen denken dat er slechts één enkel munthuis kan bestaan in een land. Dat is zeker en vast niet correct. Een bekend voorbeeld is de zogenaamde Scottsdale Mint. Dit munthuis is (net als de United States Mint uiteraard) een Amerikaanse organisatie. Ze beschikt echter over de toestemming om allerhande bullion artikelen op de markt te lanceren. Ondanks het feit dat dit munthuis bij veel nieuwe verzamelaars en stackers misschien nog niet meteen een belletje zal doen rinkelen is ze het ontdekken meer dan waard. Vaak zijn het net de minder bekende munthuizen die af en toe uitpakken met bijzondere munten die op korte tijd over een mooie meerwaarde komen te beschikken.