Press "Enter" to skip to content

Australian Stock Horse (zilver)

In 2013 pakte de Australische Perth Mint uit met een compleet nieuwe serie. De eerste munt in wat een 10-delige serie moest worden verscheen onder de naam ‘Australian Stock Horse’. De eerste munt was, mede door haar relatief beperkte oplage van slechts 10.000 exemplaren (1.000 stuks verschenen bovendien in een speciale muntkaart) in één klap razend populair. De eerste munt die in de reeks verscheen beschikte over een zuiverheid van 0.999 zilver. Vanaf de versie van 2016 werd de zuiverheid aangepast naar 0.9999.

Ondanks het feit dat de Australian Stock Horse reeks in eerste instantie was aangekondigd als een 10-delige serie werd in 2017 duidelijk dat de versie die dat jaar verscheen ook meteen de laatste zou zijn. Wat er precies aan de basis van deze beslissing ligt is niet helemaal duidelijk. De Australian Stock Horse munten werden steevast tegen een aanzienlijke premium in de markt gezet, maar dat weerhield verzamelaars en investeerders er niet van om ze aan te kopen. Alle versies waren dan ook in een mum van tijd bij de munt zelf uitverkocht.

De eerste drie munten die in de Australian Stock Horse reeks verschenen kwamen van de hand van de in-house artiest Ing Ing Jong. De 2016 versie werd gemaakt door Jennifer McKenna en de vijfde en laatste munt is een creatie van Natasha Muhl. Voor elke munt die deel uitmaakt van de reeks kreeg de Australian Stock Horse een nieuwe pose. Elke munt die in de serie werd uitgebracht verscheen in ieder geval in een capsule en voorzien van een certificaat.

Australian Stock Horse serie details:

  • Looptijd van de reeks: 2013 – 2017
  • Nominale waarde per munt: 1 Australische dollar
  • Editie per munt: 10.000 exemplaren
  • Munt geleverd met certificaat / in een speciale kaart

Gerelateerde artikelen met betrekking tot de Australian Stock Horse serie: