Press "Enter" to skip to content

Medaille Reeksen

Medailles of penningen (beide verwoordingen worden gebruikt) verschillen enigszins in vergelijking met munten. Het verschil tussen de beide verzamel- of investeringsobjecten is terug te vinden in het feit dat een medaille of penning niet over een nominale waarde beschikt. Dit betekent dat de waarde uitsluitend wordt bepaald aan de hand van het materiaal waaruit ze is gemaakt. Hoewel dit uiteraard niet helemaal correct is. Net zoals bij munten is het namelijk ook zo dat medailles en penningen in zilver en / of goud vaak uitgebracht worden in een gelimiteerde oplage. Ook deze oefent uiteraard een zekere invloed uit op de daadwerkelijke waarde waar de medaille of penning in kwestie over beschikt.

Het komt vaak voor dat een penning of medaille niet individueel, maar we als reeks wordt uitgegeven. Een bekend en recent voorbeeld is uiteraard de Zuid-Koreaanse Chiwoo Cheonwang reeks. Deze begon in het jaar 2016 en lanceert jaarlijks een nieuw exemplaar. Ben je zelf als verzamelaar ook geïnteresseerd in het volgen van één of meerdere medaille of penning reeksen? Wij hebben de populairste reeksen van de voorbije jaren op deze pagina alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Korea Minting and Security Printing Corporation

Eén van de bekendste medailles of penningen reeksen van de voorbije jaren (sinds 2016) is ongetwijfeld deze van de Korea Minting and Security Printing Corporation genaamd ‘Chiwoo Cheonwang’. Deze organisatie van de Zuid-Koreaanse overheid brengt soms gelimiteerde reeksen uit waarvan slechts een beperkte oplage buiten het land zelf wordt verdeeld. De eerste medaille of penning in de Chiwoo Cheonwang reeks had een oplage van amper 30.000 exemplaren waarvan slechts 15.000 stuks buiten Zuid-Korea werden verdeeld. De tweede penning die verscheen in 2017 had een oplage van 50.000 stuks waarvan wederom de helft, dus 25.000 stuks uitsluitend waren bestemd voor de Zuid-Koreaanse markt.