Press "Enter" to skip to content

FAQ

Elke dag opnieuw beginnen zeer veel mensen met het verzamelen van gouden en zilveren munten of willen ze gewoon een deel van hun kapitaal veiligstellen door deze in edelmetalen te investeren. Dat kan erg leuk en bovendien ook zeer interessant zijn, maar als beginner komt er bijzonder veel op je af. Bovendien wordt er zeer vaak gebruik gemaakt van specifieke benamingen die voor jou waarschijnlijk lang niet altijd even duidelijk zijn. Om jou als beginner een hart onder de riem te steken hebben we een waardevolle database boordevol met interessante informatie samengesteld. In deze FAQ wordt dan ook een antwoord gegeven op een groot aantal vragen waarmee je als beginner wordt geconfronteerd. We hopen dat dit je helpt om jouw gloednieuwe hobby nog leuker en bovendien uiteraard ook nog winstgevender te maken.


Wat is de ‘mintage’ of ‘oplage’ van een munt?
Heel veel munten beschikken over een gelimiteerde oplage. Dit betekent dat er slechts een bepaald aantal exemplaren van worden gemaakt. In principe mag de aangegeven oplage door de mint niet worden overschreden. Toch gebeurt dit soms. Een bekend voorbeeld op dit vlak is de Mexicaanse Libertad. Er worden door de Banco de Mexico vaak relatief vroeg oplages van hun munten bekend gemaakt die later alsnog veranderen. Dit zorgt er voor dat je de oplage van een munt soms met een korreltje zout dient te nemen. Het is onnodig om te zeggen dat, hoe beperkter de oplage van een munt is, des te groter het potentieel is dat er aan is verbonden.

Wat is de nominale waarde van een munt?
De nominale waarde waar een munt over beschikt is deze die staat weergegeven op de munt in kwestie. Bij munten die worden uitgegeven door de Australische Perth Mint wordt de nominale waarde uitgedrukt in Australische Dollar. Voor munten die worden uitgegeven door de Engelse Royal Mint geldt dat de nominale waarde altijd in pond sterling wordt getoond. Het feit dat een munt over een nominale waarde beschikt zorgt er in principe voor dat ze als wettig betaalmiddel kan worden geaccepteerd.

Wat is een ‘premium prijs’? 
Er wordt in ons nieuws hier op Goudenzilverblog.com vaak gesproken over een ‘premium prijs’. Wat is dit nu precies? Wel, een premium prijs betekent dat er een stevige meerprijs boven spot voor de munt in kwestie dient te worden betaald. Een bekend voorbeeld van een dergelijke munt is de Silver Swan van de Australische Perth Mint. Gezien de beperkte oplage van de eerste editie en de vraag onder verzamelaars kon de Perth Mint het zich veroorloven om een hogere prijs te vragen voor de munt.

Wanneer is er sprake van een ‘medaille’ in plaats van een ‘munt’?
In bepaalde gevallen wordt er niet gesproken over een gouden of een zilveren munt, maar wel over een medaille. Wat is nu precies het verschil tussen beiden? Zeer eenvoudig. Een munt beschikt altijd over een nominale waarde. Is er geen sprake van een dergelijke waarde? Dan betreft het een medaille. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de populaire en zeer gezochte Chiwoo Cheonwang medailles.